V četrtek, 28.1.2021, smo ob 17:00 gostili tri strokovnjake, ki so že leta nazaj sodelovali pri razpravah glede pojasnila o obdavčevanju kriptovalut, ki ga je izdala Finančna uprava Republike Slovenije ter računovodskih izkazov ter standardov, ki se aplicirajo na kriptovalute in kriptožetone.

Leta 2018 je Blockchain Think Tank Slovenija organiziral odprto razpravo o pojasnilu oziroma dokumentu z naslovom Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami po ZDoh-2, ZDDPO-2, ZDDV-1 in ZDFS, ki ga je FURS izdal z namenom, da obrazloži davčno obravnavo kriptovalut. Prav tako je bila pred nekaj leti vzpostavljena delovno skupino za računovodstvo, ki je pripomogla k razjasnitvi Slovenskih Računovodskih Standardov. S skupino računovodij smo namreč oblikovali Komentar skupnosti Blockchain Think Tank Slovenia na Pojasnilo k SRS 11: Računovodsko izkazovanje žetonov začetne ponudbe (ICO), ki je dostopen na naslednji povezavi.

Ker je od zadnjih razprav in pojasnil preteklo že kar nekaj…


Ta teden smo se pogovarjali z gospodom Vladom Stankovskim, rednim profesorjem računalništva in informatike. Gospod nam je povedal več o svojih izkušnjah s tehnologijo in projektih, ki jih vodi in na katerih sodeluje kar nekaj strokovnjakov iz Slovenije. Med drugim je povedal več o ciljih projekta ONTOCHAIN, k sodelovanju in prijavi na razpis pa ste vabljeni tudi vi!

V tem tednu smo se pogovarjali z rednim profesorjem računalništva in informatike, Vladom Stankovskim. G. Stankovski ima več kot 20 let izkušenj na področju programskega inženirstva, računalništva v oblaku, na robu in v megli, porazdeljenih sistemov, semantike ter tehnologij umetne inteligence (strojno, globoko učenje). Nas pa je zanimalo predvsem njegovo mnenje, in sodelovanje pri načrtovanju, razvoju in integraciji tehnologije veriženja blokov.

Poleg projekta za pametne specializacije IQ DOM, profesor sodeluje tudi pri ENTICE, SWITCH in DECENTER projektu. Ob tem je znanstveno-tehnični koordinator projekta Naslednje generacije interneta ONTOCHAIN.

1. ONTOCHAIN

Konzorcij ONTOCHAIN ponuja usposabljanje in mentorstvo zainteresiranim stranem s ciljem, da se ustvari…


V Blockchain Think Tank-u Slovenija smo bili zelo aktivni v zadnjem tednu. Udeležili smo se največje konference v Sloveniji o digitalizaciji, kjer smo razpravljali o digitalnem evru, kot tudi dogodka, ki ga je organizirala Banka Slovenije — ‘ECB vas posluša’. V spodnjem članku sledi kratko poročilo z dogodkov in povzetek predstavljenih stališč.

V Blockchain Think Thanku Slovenije pozorno spremljamo hiter proces digitalizacije plačilnih storitev, ki je neposredno povezan z novimi tehnologijami in z inovativnimi poslovnimi modeli. Pozdravljamo širšo rabo digitalnih plačilnih storitev in s tem postopen prehod na brezstično in brezgotovinsko družbo. Evo od novosti je prav zagotovo tudi digitalni evro.

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Letos oktobra je bilo objavljeno poročilo delovne skupine Eurosistema o digitalnem euru. Namen poročila je preučitev scenarijev v katerih je potrebno uvesti digitalni evro. Zato, da bi se Eurosistem kar najbolje pripravil na morebitno odločitev o uvedbi digitalnega eura, je uvedel posvetovanje z državljani in državljankami, z akademskimi krogi, finančnim sektorjem…


On Tuesday, 23rd June 2020, Blockchain Think Tank Slovenia hosted a virtual event Building a Community for District Energy together with Danfoss Trata, where we brought together Danfoss representatives, blockchain aficionados and great minds that presented innovative ideas for integration of blockchain technology in the energy sector.

With a growing number of actors and activities dealing with digitalisation and better distribution and energy consumption, we can see an unprecedented process of transformation. Distributed ledgers are an emerging technology that has drawn considerable interest from energy supply firms, startups, technology developers, financial institutions, national governments and the academic community.

https://www.facebook.com/events/640222323256710/

These advancements open up numerous questions. What are the benefits of blockchain brings into the energy sector? Can we identify use cases and name our biggest challenges? Who are the people and projects to seek advice from?

Earlier this year Danfoss and BTT organised a hackathon where we explored…


V torek, 26. maja 2020, se je odvil prvi virtualni dogodek “Sledljivost v času COVID-19 pandemije”, kjer so številni strokovnjaki, raziskovalci, akademiki in pravniki razpravljali o pravnih in etičnih vidikih uvedbe mobilne aplikacije za sledenje okužbam s COVID-19; IT strokovnjaki pa so izpostavili tudi ustrezne tehnologije, načine in standarde, da bi tovrstna rešitev lahko zadostila vsem zahtevam varovanja zasebnosti posameznikov.

Društvo Blockchain Think Tank Slovenija je organiziralo virtualni dogodek s podporo Bitcoin društva Slovenija, Blockchain združenja in Blockchain Alliance Europe.

Markus Spiske, https://www.pexels.com/photo/coronavirus-statistics-on-screen-3970330/

Zaradi eksponentne hitrosti širjenja COVID-19 virusne bolezni je zdravstveno osebje v mnogih državah nenadoma postalo preobremenjeno. Potencialni kolaps zdravstvenega sistema in pomanjkanje informacij, s katerimi razpolagajo epidemiologi, so doprinesli k sprejemanju ukrepov kot so popolna ali delna prepoved gibanja med občinami, zaprle so se šole in vrtci, večina nas je morala delati od doma, ipd. Države se soočajo s težavo pri sprejemanju ustrezne regulacije, kot tudi nadziranju prebivalstva pri spoštovanju nujnih ukrepov. …


We’re merging powers with Global Business Inroads and are organising two video calls with them with the aim to enable our small and medium companies and allow them to apply for funding!

Here’s what this call is all about:

Horizon 2020 project for EU and Associated Countries (in this case India) invite small and medium companies, enterprises and startups to conduct Viability assessment of collaborative and INNOvative business solutions in WorldWIDE market called INNOWWIDE.

The 2nd INNOWWIDE call aims to bring innovative European SMEs to the forefront of international markets by funding Viability Assessment Projects (VAPs) in cooperation with local stakeholders in countries like India, creating the conditions to increase the uptake of innovative solutions in markets outside of Europe.

All together 4.2m EUR is available for this second call to fund…


Danfoss je 6. in 7. februarja v svojih poslovnih prostorih v Ljubljani organiziral Blockchain Hackaton s ciljem, da najdejo inovativno rešitev za topoltna omrežja, ki bo omogočala ponovno uporabo in boljše koriščenje presežka toplote. Blockchain Think Tank Slovenija je sodeloval pri organizaciji in pripravah na hackaton, naši predstavniki pa so bili povabljeni tudi k izvedbi in posvetu z izbranimi ekipami.

Danfoss in Blockchain Think Tank Slovenija sta konec leta 2019 pozvala vse zainteresirane ekipe in podjetja, da se jima pridružijo pri iskanju potencialnih omejitev in inovativnih rešitev, ki jih blockchain tehnologija ponuja energijskemu sektorju.

Rok za oddajo prijave se je zaključil januarja letos, po prvem predstavitvenem klicu pa je bilo izbranih pet ekip iz Slovenije, Srbije, Nemčije, Portugalske in Hrvaške, ki so bile povabljene na Danfoss Blockchain Hackaton. Hackaton je se je pričel v četrtek 6. februarja s predstavitvijo ciljev in iskanja rešitve za topoltna omrežja, ki bodo omogočale ponovno uporabo in boljše koriščenje presežka toplote. Danfoss je blockchain ekipam…


On 6th and 7th of February Danfoss ran a Blockchain Hackaton with the objective of finding an innovative solution for District Heating Utility networks enabling the infrastructure to reuse and sell surplus heat. BTT representatives were given a great opportunity to be part of this learning experience and helped the applicant to better understand limits and possible solutions for proposed blockchain innovations.

Last year Danfoss Trata Slovenia and Blockchain Think Tank Slovenia made an agreement to collaborate on a joint project, aimed at identifying blockchain companies and projects in the wider region, that are developing technological solutions within the energy industry. We’ve made a public call and invited all interested to submit their ideas and apply to be part of the Hackaton.

The application deadline was due early January, and five carefully selected teams from Slovenia, Serbia, Germany, Portugal and Croatia were invited to attend Danfoss Blockchain Hackaton set up on 6th of February. On day 1 Danfoss presented the objectives of…


V začetku meseca sta se predstavnika BTT udeležila delovne skupine OFS, ta teden pa smo posredovali predloge Ministrstvu za finance glede Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma (ZPPDFT-1).

Peter Trček in Marina Markežič sta kot predstavnika BTT na delavni skupini Banke Slovenije dne 3. 12. 2019 predstavila IEO (‘’Initial Exchange Offering’’) koncept.

Pod okriljem delavne skupine Odbora za finančno stabilnost za fintech in kibernetsko varnost (DS OFS) nas je Banka Slovenije povabila, da predstavimo trend IEO-jev in podamo naše strokovno mnenje o tem novem načinu financiranja. Poleg IEO diskusije, je delavna skupina obravnavala tudi druge teme povezane s kriptovalutami. …


V sredo smo na Pravni fakulteti v Ljubljani organizirali srečanje BTT delovne skupine za regulativo in predstavnikov domače blockchain in kripto skupnosti. Srečanje je potekalo z namenom predstavitve predlaganih komentarjev na spremembe Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma (ZPPDFT-1).

V sivi predavalnici Pravne fakultete v Ljubljani je v sredo potekalo srečanje na katerem smo javno razpravljali o predlaganih spremembah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. V četrtek, 7. novembra, je namreč Ministrstvo za finance objavilo predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma (ZPPDFT-1).

Za blockchain in kripto skupnost je zakon pomemben predvsem zaradi KYC postopkov. Gre za tako imenovan know-your-customer postopek, oziroma identifikacijo klientov, ki jo morajo posamezniki in podjetja opravljati z namenom preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. …

Blockchain Think Tank Slovenia

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store