Novinarstvo in tehnologija veriženja blokov

V sredo, 16. oktobra, je BTT predsednik, Peter Trček, predaval na dogodku, ki ga je organiziral Mednarodni svet za telekomunikacije (International Press Telecommunications Council, IPTC).

IPTC je svetovni organ za telekomunikacije. Njihovo poslanstvo je poenostaviti distribucijo informacij, to pa dosegajo z razvijanjem in spodbujanjem tehničnih standardov za izboljšanje upravljanja in izmenjave informacij med ponudniki vsebin, posredniki in potrošniki.

S tem omogočajo enostavne, stroškovno učinkovite in hitre inovacije ter razvoj izdelkov, standardi pa so dostopni vsem njihovim članom in širši skupnosti.

IPTC je bil v Londonu ustanovljen že leta 1965 in združuje vodilne svetovne tiskovne agencije, založnike in industrijske prodajalce.

V sredo popoldan, 16.oktobra 2019, je IPTC v sodelovanju s Slovensko tiskovno agencijo (STA) pripravil dogodek, na katerem so se predstavila lokalna start-up podjetja in raziskovalni inštituti. Poleg Petra Trčka so udeleženi slišali več o projektih Parlameter, NewsMapper, Finšpektor, Embeddia in BehaviorExchange.

Predsednik BTT, Peter Trček, je v svoji predstavitvi govoril o možnosti uporabe blockchain tehnologije v novinarstvu. Zbranim je najprej predstavil značilnosti tehnologije veriženja blokov, nato pa tudi specifike, ki bi utegnile biti zanimive za medije.

Predvsem je zanimiva uporaba tehnologije veriženja blokov kot plačilnega sistema v primerih, ko se zdi nadzor države pretiran. Ob tem je Peter izpostavil primer Wikileaks in potrebo po anonimizaciji novinarjev ter transakcij, ki jih opravljajo pri svojem raziskovalnem delu.

Tekom priprav na predstavitev je Peter poizvedoval o možnosti uporabe tehnologije veriženja blokov tudi v skupnosti. Kar nekaj predlogov je bilo zbranih za nadaljno branje:

Za več informacij pišite na info@blockchainthinktank.si