Davčna in računovodska obravnava kriptovalut

V četrtek, 28.1.2021, smo ob 17:00 gostili tri strokovnjake, ki so že leta nazaj sodelovali pri razpravah glede pojasnila o obdavčevanju kriptovalut, ki ga je izdala Finančna uprava Republike Slovenije ter računovodskih izkazov ter standardov, ki se aplicirajo na kriptovalute in kriptožetone.

Blockchain Think Tank Slovenia
4 min readFeb 2, 2021

Leta 2018 je Blockchain Think Tank Slovenija organiziral odprto razpravo o pojasnilu oziroma dokumentu z naslovom Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami po ZDoh-2, ZDDPO-2, ZDDV-1 in ZDFS, ki ga je FURS izdal z namenom, da obrazloži davčno obravnavo kriptovalut. Prav tako je bila pred nekaj leti vzpostavljena delovno skupino za računovodstvo, ki je pripomogla k razjasnitvi Slovenskih Računovodskih Standardov. S skupino računovodij smo namreč oblikovali Komentar skupnosti Blockchain Think Tank Slovenia na Pojasnilo k SRS 11: Računovodsko izkazovanje žetonov začetne ponudbe (ICO), ki je dostopen na naslednji povezavi.

Ker je od zadnjih razprav in pojasnil preteklo že kar nekaj časa in je v zadnjih nekaj mesecih ponovno moč opazovati rast vrednosti kriptovalut oziroma t.i. ‘’bull run’’, smo se odločili, da za nasvet in dodatna pojasnila v povezavi z računovodsko in davčno obravnavo povprašamo strokovnjake.

Z dogodkom smo želeli nabrati čim več koristnih napotkov in ozaveščati o tveganjih ter dobrih praksah pri vlaganju in trgovanju s kriptovalutami. Za tiste, ki ste na tem področju že eksperti, pa je to vsekakor priložnost, da svoje znanje obnovite in ga podelite z našo skupino na Telegramu.

Na dogodku sta se nam pridružila davčna strokovnjaka, g. Domen Romih in ga. Veronika Knavs iz odvetniške pisarne Jadek Pensa.

Z nami pa je bila tudi predavateljica in avtorica e-gradiv s področja računovodstva, ga. Silva Koritnik Rakela, iz Izobraževalne hiše Cilj. Z računovodsko obravnavo kriptovalut in izdajami kriptožetonov se ukvarja že pet let.

Dogodek je potekal v dveh delih. V prvem delu so strokovnjaki z nami delili svoje izkušnje in pomisleke glede regulacije in standardizacije. V drugem delu pa smo odgovarjali na vprašanja iz publike. Vmes smo izvedli tudi tri vprašalnike, rezultate pa v živo podelili z vami.

POVZETEK DOGODKA

Zbrane je na dogodku najprej pozdravila predsednice društva Blockchain Think Tank Slovenija, Anja Blaj, ki je predstavila namen dogodka in strokovnjake, ki so bili tokrat z nami. Besedo je nato predala Martinu Finžgarju, ki je na kratko opisal kako lahko posamezniki posredujejo vprašanja panelistom.

Sledila je predstavitev računovodskih standardov, ki jo je vodila ga. Silva Koritnik Rakela. V predstavitvi je povedala kaj so računovodski standardi, kako so standardi povezani z davčno obravnavo po ZDDPO-2 in kako je namen držanja držanja kriptovalut vpliva na računovodsko obravnavo. Opredelila se je tudi do izbire vrste sredstva v bilanci stanja in računovodskega izkazovanja ICO žetonov, ki so bili nekoliko bolj popularni v prejšnjih letih. ICO žetoni pa so še kako pomembni v letu 2020, tako za imetnike kot izdajatelje. V skladu s Pojasnilom (glej zgoraj) jih je namreč dve leti od nakupa treba porabiti/vnovčiti ali pa jih računovodsko opredeliti kot odhodke (imetnik) ali kot prihodke (izdajatelj).

Za vse, ki želite razumeti računovodski jezik, je predavateljica ob 10 letnici prve izvedbe spletnega seminarja, udeležencem posredovala kodo za popust (BTT21) na njeno e-gradivo. Vsi kupci bodo deležni tudi brezplačnega dodatka v živo prek spleta, na katerem bo podrobneje obravnavan računovodski vidik kripto sredstev in kripto obveznosti. Predviden termin četretek 25. februar 2021 ob 17.00. Kupci gradiva lahko vprašanja zastavijo takoj po nakupu.

Kodo lahko unovčite z obiskom www.ihc.si in nakupom e-gradiva.

Sledila je predstavitev davčnih vidikov kriptovalut, ki jo je vodila ga. Veronika Knavs. Gospa je najprej povzela razliko med delovanjem fizičnih oseb in opravljanjem dejavnosti, nato pa povzela kdaj se šteje, da oseba opravlja dejavnost? V nadaljevanju je predstavila tudi dejavnost, ki se opravlja preko tuje pravne osebe in zbranim posredovala kontakt odvetnikov z Odvetniške pisarne Jadek Pensa.

Za gospo Knavs je dodano pojasnilo o davčni obravnavi podal tudi g. Domen Romih, ter dodatno povedal kdaj se šteje, da oseba opravlja dejavnost. Naštel je nemalo primerov ter zbranim povedal kaj lahko storite, ko nimate več zgodovine transakcij.

Po predstavitvi g. Romiha smo pričeli z odgovori na vprašanja iz publike. Zbrani so lahko postavljali vprašanja v Q&A sekcijo, nabralo pa se je čez 94 vprašanj! Kar nekaj smo jih uspeli nasloviti, ostaja pa še veliko odprtih.

Posnetek si lahko ogledate tukaj:

Med odgovorjenimi so bila naslednja vprašanja:

 • Vprašanje računovodskih izkazov trgovanja s kriptovalutami
 • Kako se obdavči fizična oseba, ki investira na dolgi rok
 • HODL — V kolikor kriptovaluto držiš 2–3 leta in nato nakažeš na TRR, ali bo to obdavčeno?
 • Ali moramo o čem obvestiti FURS in/ali banko?
 • Uporaba kriptokartice
 • Uniswap in staking, farming, ipd. — so dohodki obdavčljivi?
 • Opredeljevanje dejavnosti — za nazaj
 • Nadzor in regulacij decentraliziranih borz (DEX)in ostalih institucij
 • Kje je meja oziroma kdaj je rudarjenje obdavčeno in po kakšni obrstni meri?
 • Propadle borze in dokazovanje izplačil
 • Flashstaking in obdavčitev
 • Fork in davki

KAKO NAPREJ?

Tekom dogodka in ob koncu smo udeležencem posredovali vprašanja. Večina vas je bila zainteresirana za dodatna izobraževanja in v veselje nam je, da je toliko intresa za nadaljnje dogodke v sklopu BTT in sorodnih organizacij!

V kolikor še niste naš član in bi v prihodnje želeli dobiti obvestila o dogodkih in novicah iz prve roke, obiščite www.blockchainthinktank.si in izpolnite člansko izjavo. Članstvo je brezplačno.

Spremljate nas na naslednjih kanalih in se naročite na naše novičke!

Twitter LinkedIn Facebook

--

--