Danfoss 24Idea Blockchain Hackaton

Danfoss je 6. in 7. februarja v svojih poslovnih prostorih v Ljubljani organiziral Blockchain Hackaton s ciljem, da najdejo inovativno rešitev za topoltna omrežja, ki bo omogočala ponovno uporabo in boljše koriščenje presežka toplote. Blockchain Think Tank Slovenija je sodeloval pri organizaciji in pripravah na hackaton, naši predstavniki pa so bili povabljeni tudi k izvedbi in posvetu z izbranimi ekipami.

Blockchain Think Tank Slovenia
3 min readFeb 17, 2020

Danfoss in Blockchain Think Tank Slovenija sta konec leta 2019 pozvala vse zainteresirane ekipe in podjetja, da se jima pridružijo pri iskanju potencialnih omejitev in inovativnih rešitev, ki jih blockchain tehnologija ponuja energijskemu sektorju.

Rok za oddajo prijave se je zaključil januarja letos, po prvem predstavitvenem klicu pa je bilo izbranih pet ekip iz Slovenije, Srbije, Nemčije, Portugalske in Hrvaške, ki so bile povabljene na Danfoss Blockchain Hackaton. Hackaton je se je pričel v četrtek 6. februarja s predstavitvijo ciljev in iskanja rešitve za topoltna omrežja, ki bodo omogočale ponovno uporabo in boljše koriščenje presežka toplote. Danfoss je blockchain ekipam dodelil svoje strokovnjake na področju energetike ter pričel z vzajemnim učenjem na obeh straneh. Po prvem krogu prvih predstavitev ekip in njihovih rešitev so se intenzivne priprave in izboljšave, ki so se nadaljevale pozno v noč.

V petek popoldne so ekipe predstavile svojo rešitev Danfoss investitorjem, ki so se odločili za izvedbo pilotskega projekta in raziskovanje medsektorskega povezovanja infrastrukture (sector coupling), vključno z rešitvami na temo obnovljive energije in odpadne toplote. Izbrana blockchain ekipa bo še naprej tesno sodelovala z Danfoss ekipo.

Mateja Panjan in Saša Kojič iz Danfoss District Energy ekipe: ‘’V sklopu naše razvojne poti smo v Danfossu resnično osredotočeni na to kako v svoje podjetje vnašati inovacije in nove tehnologije, tako da sodelujemo s startupi in drugimi organizacijami. 24Idea je bil fantastičen dogodek, združili smo blockchain podjetja s strokovnjaki s področje energije. Imeli smo se odlično, pridobili smo veliko novega znanja, čedalje bolje razumemo kako lahko uporabimo novo tehnologijo. Veseli nas, da se lahko še naprej učimo skupaj z blockchain podjetji in nadaljujemo s pripravami na pilotni projekt z enim od zmagovalnih blockchain ekip. Za Danfoss je bil Hackaton odličen način pospeševanja sodelovanja z zunanjimi podjetji. Ob tem pa smo ugotovili kako lahko skupaj sodelujemo na hiter in dinamičen način.’’

Dr. Peter Merc from Blockchain Think Tank Slovenia: ‘’V Blockchain Think Tanku Slovenija nas zelo veseli, da smo skupaj z mednarodno korporacijo Danfoss, uspešno izpeljali projekt “Danfoss Blockchain Hackathon.” S tem projektom smo dokazali, da Blockchain Think Tank uspešno povezuje blockchain industrijo z uglednimi podjetji, kar je eno od osnovnih poslanstev think tanka. Blockchain tehnologija se postopoma implementira v produkte in storitve podjetij, ki delujejo v različnih industrijah. Zato v prihodnje v Think Tanku pričakujemo še več podobnih projektov, kot je bil ta, izpeljan z Danfossom.’’

Danfoss je družinsko podjetje na Danskem, ki razvija rešitve, ki bodo svetu omogočile ustvarjanje lepše prihodnosti. Energetsko učinkovite rešitve dajejo pametnim skupnostim in panogam možnost ustvarjanja bolj zdrave in udobne klime v stavbah in domovih ter zagotavljanja večjih količin hrane z manj odpadki. Danfoss Trata je njihova podružnica v Sloveniji in predstavlja svetovni kompetenčni center Danfoss District Energy za razvoj poslovanja, portfelja raznovrstnih izdelkov, raziskavo in razvoj ter upravljanje celotne svetovne dobavne verige za energijo. Danfoss se dobro zaveda izzivov, ki jih prinaša digitalna transformacija v industriji 4.0, temu primerno spremlja tudi razvoj novih tehnologij (Blockchain, internet stvari, veliki podatki) in svojo poslovno strategijo nenehno prilagaja novim tržnim priložnostim.

--

--