Blockchain in Fakulteta za računalništvo in informatiko

Ta teden smo se pogovarjali z gospodom Vladom Stankovskim, rednim profesorjem računalništva in informatike. Gospod nam je povedal več o svojih izkušnjah s tehnologijo in projektih, ki jih vodi in na katerih sodeluje kar nekaj strokovnjakov iz Slovenije. Med drugim je povedal več o ciljih projekta ONTOCHAIN, k sodelovanju in prijavi na razpis pa ste vabljeni tudi vi!

Blockchain Think Tank Slovenia
3 min readFeb 1, 2021

V tem tednu smo se pogovarjali z rednim profesorjem računalništva in informatike, Vladom Stankovskim. G. Stankovski ima več kot 20 let izkušenj na področju programskega inženirstva, računalništva v oblaku, na robu in v megli, porazdeljenih sistemov, semantike ter tehnologij umetne inteligence (strojno, globoko učenje). Nas pa je zanimalo predvsem njegovo mnenje, in sodelovanje pri načrtovanju, razvoju in integraciji tehnologije veriženja blokov.

Poleg projekta za pametne specializacije IQ DOM, profesor sodeluje tudi pri ENTICE, SWITCH in DECENTER projektu. Ob tem je znanstveno-tehnični koordinator projekta Naslednje generacije interneta ONTOCHAIN.

1. ONTOCHAIN

Konzorcij ONTOCHAIN ponuja usposabljanje in mentorstvo zainteresiranim stranem s ciljem, da se ustvari programski ekosistem za zaupanja vredno upravljanje znanja v dinamičnih ekosistemih akterjev in virov z možnostjo zapisovanja podatkov, metapodatkov, ontologij, znanja in informacij na verigah blokov ali izven njih. V zaključni fazi bo programski ekosistem omogočil nastanek ONTOCHAIN skupnosti, skupine raziskovalcev in inovatorjev, ki imajo ključno vlogo pri združitvi tehnologij semantičnega spleta s tehnologijami veriženja blokov.

ONTOCHAIN predstavlja 6 M EUR vreden projekt Naslednje generacije interneta pridobljen na razpisu Obzorje IKT-54 Verige blokov za Naslednjo generacijo interneta. Iščejo se raziskovalci, inovatorji in programerji iz akademije in podjetij, ki se ukvarjajo s tehnologijo, prijavijo pa se lahko tudi posamezniki, ki imajo visok nivo poznavanja in močan intres za delo na projektu.

Do 15. januarja 2021 se zbirajo prijave za sodelovanje pri projektu. Za posamezno prijavo je na voljo 1.140.000 EUR.

Kratek pregled časovnice:

  • Faza 1: raziskovanje (raziskovalne predloge in izzivi na znanstvenih konferencah)
  • Faza 2: temeljni ONTOCHAIN protokoli in programska oprema ekosistema (prototipi in rešitve) in
  • Faza 3: aplikacije in eksperimentiranje (prototipi in rešitve). Ustvarjene bodo specifične aplikacije za domene kot so študij, zdravje, ekonomija, javne storitve, energija in trajnost, novice, mediji, zabava, industrija 4.0, turizem in podobno.
https://ontochain.ngi.eu/apply

2. DECENTER

Poleg zgoraj omenjenega projekta, bi za mnoge znal biti zanimiv tudi DECENTER projekt, ki se ukvarja z decentralizirano tehnologijo za orkestrirano inteligenco od oblaka do roba. Gre za evropski projekti, ki se zaključi junija prihodnje leto. Več o projektu in njegovi zaključni fazi si lahko preberete na naslednji povezavi.

Če bi želeli vedeti več ali imate dodatne informacije o razpisih in projektih, ki bi znali zanimati našo skupnost, nam to sporočite in pišite na info@blockchainthinktank.si.

Vabljeni tudi k razpravi v naši Telegram skupini!

--

--